Böcker till nytta och nöje

Om vi börjar med nyttan: För några år sen kastade jag bort alla gamla symönster som jag hade använt flitigt när mina barn var små, trodde det var ett avslutat kapitel for ever. Men jag tänkte ju inte på att det kunde börja klia i syfingrarna igen när barnbarnen kom! Och precis så blev det under hösten när lilla Justina föddes.

Sen dess har jag letat och letat efter bra mönsterböcker eller tidningar med basmönster för att sy vanliga vardagskläder till babysar och småbarn, på bibliotek, second hand, nätet, bokhandel och affärer. Men att det skulle vara så svårt att hitta nåt som ser bra ut trodde jag väl aldrig!

Dansk_bokTill slut hittade jag en bok på biblis som såg lovande ut och fast den var skriven på danska fick den följa med mig hem. I torsdags kväll ritade jag av några mönster och på fredag efter middagen körde jag äntligen igång. De första provplaggen är gjorda av återanvändna kläder och nu ska det bli spännande att se om modellerna också sitter bra på en liten baby. Det första jag sydde var en enkel klänning, i lite större storlek för att förhoppningsvis passa till sommaren. Sen en byxa i blått batikmönstrat tyg och vita muddar och så en rosa sweatshirt.

Boken var inspirerande, den innehåller basmönster till tröja, byxa, overall och klänning plus ett stort antal förslag på hur man kan variera dem efter eget huvud och i alla möjliga tyger. Men som sagt, den är skriven på danska och inte alltid så lätt att förstå. Eventuellt köper jag den i alla fall, om jag inte kommer på någon liknande bok som har svensk text. Engelska går i och för sig också bättre än danska, men då använder de ju inte metermåttet utan inch till allt. Har du förslag på någon bra bok som finns att köpa eller beställa – hojta till så blir jag glad! 🙂

Eldvittnet

På nöjessidan har jag, Bengt och Nadja alla lyssnat på samma ljudbok i veckan, Eldvittnet av Lars Kepler. En lite läskig bok men väldigt bra! I går, när jag började närma mig slutet kunde jag knappt sluta lyssna utan hade lurarna i öronen när jag hängde tvätt och sydde och sen låg jag i sängen under tidiga kvällen och fick inget annat gjort än att lyssna på den spännande upplösningen. Alldeles i slutet kändes det som att en ny historia började och den känslan visade sig vara rätt, för nästa bok i serien, Sandmannen, ska ta över där den här slutade. Och den sägs vara ännu läskigare och ännu bättre! Undrar om jag tål den..?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.