Hårtvätt á la No Poo

Sen över ett år tillbaka kör jag med hårtvätt á la ”No Poo” – www.nopoo.se – och det är verkligen nåt jag rekommenderar! I stället för att använda starka kemikalier som torkar ut hårbotten och gör att den överproducerar fett för att kompensera, med påföljden att man måste tvätta håret allt oftare, har jag bara tvättat med ett milt balsam. Enkelt, men det finns ju andra metoder också så nu tyckte jag att det var dags att prova röra ihop något annat.

Sagt och gjort, inte för att det blev så komplicerat nu heller, men jag blandade ihop en hårtvätt bestående av 2 msk balsam och 1 tsk bikarbonat. Många sorters balsam är också dåliga för hårbotten, vill du läsa mer rekommenderar jag länken ovan. Jag använder Coop X-tra och oftast är det precis så att de billigaste tänkbara balsamsorterna innehåller minst kemikalier! Omvänd ordning mot maten vi äter alltså. Jag duttade ut blandningen i torr hårbotten och masserade sen in det över hela huvudet tillsammans med några skvättar vatten.

När man använder bikarbonat för tvätt behöver man avsluta med att skölja håret med något surt som sänker hårbottnens ph-värde. Det kan vara vatten och äppelcidervinäger eller citron t.ex. Det efterskölj som jag tillverkade bestod av 6 dl vatten och 1 tsk torkad rosmarin som jag kokade i kanske en timme. Mellan 15 minuter och två timmar stod det i receptet så jag kollade inte tiden så noga. Sen fick det svalna i kastrullen och efter att jag hade sköljt bort balsam/bikarbonat-blandningen tog jag i efterskölj lite i taget och masserade in det.

Visste du förresten att 30 minuter efter att du har tvättat håret med ”vanligt” schampo kan man mäta förekomst av de kemikalier som schampot innehåller i ditt blod? Läskigt tycker jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.