Köpmannens kök

kopmannens_kok

I lördags kväll var vi i Luleå och då ville vi även passa på att äta något riktigt gott. Sökte lite på nätet och fick goda råd via Facebookvänner, vilket ledde till ett besök på ”Köpmannens kök”. Restaurangen ligger vid järnvägsstationen ihop med Hotell Arctic, i det som tidigare hette Restaurang Eden.

Jag hade fått tips om att deras specialitet var ”Black rock grill”, kött som man grillar själv på en het sten som man får in till bordet. Måste testas! Man kunde välja mellan oxfilé, lamm, tonfisk eller älginnerfilé som jag tog. Och jisses amalia vad gott det var! Bland det godaste jag någonsin ätit!

Stenen som kom in var 400 grader varm och det rekommenderades att skära skivor av köttet och steka lite i taget så det inte blev överstekt. På stenen la man grovsalt och det var också den enda smaksättning som jag hade på mitt kött. Till det kunde man välja mellan rostade rotsaker och”mandelpotatisstomp”, alltså grovt mosad mandelpotatis. Jag tog potatisen. Den var ganska torr i sig själv, men jag blandade ner det timjansmör som hörde till och då blev det mycket bättre. Till min portion hörde också en liten klick av någon kall sås med svamp i och så en sallad.

Bengt beställde en ”vanlig” portion av grillad ryggbiff med baconmuffin, sötpotatisgnocchi och salsa verde. Också gott men inte riktigt i klass med min mat.

Vi fick vänta ett bra tag innan våran mat kom in men hann inte börja efterlysa den innan hovmästaren kom och bad om ursäkt för att beställningen hade tappats bort. Nu var den på gång i alla fall och för att kompensera våran väntan undrade han om de fick bjuda på efterrätt… Okej då…! Vi var inte speciellt svårövertalade! ;-)

Jag valde en Tropisk nachotallrik med chokladbrownie, mangocurd och kokossorbet. Mums! Men ändå inte lika mumsig som Bengts efterrätt, Bananpannkaka med salt karamellglass och rispuffar. Den var bland det godaste vi har smakat i dessertväg. Så ska ni följa vårt exempel och gå ut och äta gott, välj min huvudrätt och Bengts efterrätt – då får ni det bästa av världar! :-)

Och en sak till, flytta på ert glas om ni får in en het sten på bordet, ljummen Loka var inte någon höjdare..!