Majonnäs och aioli

Det här är något som jag gör varje vecka och som alltid finns i vårat kylskåp.

DSC_1870

majonnas_aioli

Grunden är:
1 ägg
2 dl rapsolja
1 msk citronsaft (eller lite mindre mängd vinäger)
½ msk dijonsenap
ev salt och peppar

Jag gör den så kallade 30 sekunders-varianten, lägger alla ingredienser i en smal skål eller burk. Stoppar ner mixerstaven längst ner i botten, startar den och håller staven absolut stilla där tills ägg och olja börjat emulera till en tjock massa. När det bara återstår lite olja högst upp vickar jag lite på staven och drar den uppåt ett par gånger tills allt har blandat sig.

Svårare än så är det inte att göra en egen majonnäs utan en massa konstiga tillsatser.

Vill du istället ha aioli? Då pressar du bara i ungefär en klyfta vitlök i majonnäsen. Och till saffransaioli blandar jag dessutom ner en påse med saffran. Det är min favorit, gudomligt gott till framför allt fisksoppa. Ibland kryddar jag även upp majonnäsen med örtkryddor, testa gärna med dragon. Med torra kryddor behöver den stå i några timmar för att smaken ska hinna utvecklas.

Om det inte lyckas kan det bero på att du har rört mixerstaven för tidigt, eller att din mixerstav inte är den bästa för just det här uppdraget. Jag hade en som var omöjlig, men sen jag köpte en ny har det fungerat hur bra som helst. Min egen analys säger att staven ska ha hål nertill, så att såsen kan fara runt efter att kniven har fått den till att tjockna.

Såsen håller ungefär en vecka i kylskåp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.