No Poo

Hört talas om ”NoPoo”? Det hade inte jag för en dryg månad sen, men nu har jag testat och för vidare det jag kommit fram till.

”Poo” i NoPoo står för ”schampoo” men kan också tydas som ”skit”. Det hela går ut på att de flesta schampon är dåliga för oss och att man kan hålla håret rent på andra sätt. Och att det till och med blir bättre än med schampo! Vanliga schampon innehåller så starka rengörande kemikalier att de torkar ut både hår och hårbotten och kroppen tvingas då öka produktionen av fett för att återfetta hårbotten igen. Att man dessutom sägs kunna mäta förekomsten av kemikalierna i blodet redan en halvtimme efter en hårtvätt kändes inte heller så där jättekul…

När jag läste om det första gången kände jag verkligen igen det, mitt hår har inte känts rent i ens två dygn efter en tvätt. Och ju oftare jag har tvättat, desto snabbare har det blivit smutsigt igen. Och det är ju faktiskt inte vidare kul. 🙁

Många människor har dessutom problem med irriterad hårbotten just på grund av alla kemikalierna. Det har jag klarat mig ifrån men har du det skulle jag verkligen rekommendera dig att testa med NoPoo.

Det finns många möjliga metoder och jag testade vad jag tyckte verkade vara enklast.

1. Först av allt behöver man göra en hårtvätt med något milt schampo som tvättar bort rester av tidigare kemikalier, dvs ett så kallat ”sista-schampo”. Det finns en radda lämpliga schampon för detta ändamål, jag lägger in några länkar längst ner. Därefter använde jag ett ”godkänt” balsam, precis som vanligt.

2. Efter detta väntar jag helt enkelt tills håret känns smutsigt igen innan jag tvättar det igen, och nu använder jag enbart balsam. Skillnaden är att jag verkligen tvättar med balsam, dvs gnuggar hårbotten ordentligt istället för att bara ta det i själva håret. Efter ett par minuters gnuggande sköljer jag bort det ordentligt och avslutar med att skölja med lite kallare vatten så hårstråna sluter sig.

3. Sen en viktig grej: rör håret så lite som möjligt när det är fuktigt! Tryck och krama ur det mesta vattnet med en handduk men låt sen håret självtorka. Ingen kam och ingen borste, aja baja! Tvättar jag på morgonen innan jag ska på jobbet kan jag föra fingrarna helt lätt igenom det fuktiga håret, annars inte ens det. När det torkat är det ändå inte tjorvigt och risigt som man kan tro när det är fuktigt!

4. Kasta dina kammar och hårborstar om de är gjorda i plast! Jag har investerat i en borste gjord av svinborst (90 kr) och en väldigt grov utredningskam i trä (55 kr). Fast kammen har jag ännu inte använt, i mitt korta hår behövs den inte. Men som sagt, aldrig nånting så länge håret är det minsta fuktigt.

För mig funkade det här direkt, oftast går det nu 5-6 dagar innan jag tvättar det med balsam, och då ser det fortfarande inte det minsta lilla smutsigt ut. Men eftersom jag simmar minst en gång i veckan brukar jag ta i balsam för att få bort lukten av klor från badhuset. Mellan hårtvättarna sköljer jag bara håret med vatten när jag ändå duschar. Det har blivit en fantastisk skillnad!

En del andra skriver att de får vänja sig, att håret ser skitigt ut i början och att de får dra ut på tiden mellan tvättarna en dag i taget. Det har jag inte behövt, det funkade på en gång och jag var bara så förvånad för allvarligt talat trodde jag inte på en så här stor effekt.

Det var alltså en av NoPoo-metoderna, att tvätta med balsam men ganska sällan. Andra kör med andra metoder, en del börjar med att tvätta bort gamla kemikalier med en röra på bland annat bakpulver och sen sköljer med citronsaft för att få rätt ph-balans i hårbotten. Andra tvättar enbart med vatten och aldrig någonting annat. Jag har inte testat de metoderna alls utan valde som sagt nåt som jag tyckte var enkelt.

Förutom renare hår och färre tvättar är NoPoo-metoderna också såväl billiga som bättre för både en själv och för miljön!

Länkar kommer här:

NoPoo 

Olika tvättmetoder

Sista-schampo

Produkter för hår

NoPoo på Facebook

Förutom information om hårtvätt finns det en massa andra kemikaliefria tips och recept också på sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.