Stockholm-Tallin

Några dagars semester i Stockholm och Tallinn i augusti började så här… punktering när vi skulle iväg till flyget. Men i stället för att hämta upp Joakim och Linda (som skulle köra hem bilen våran) fick de komma och hämta oss. Under tiden hann Bengt ta loss det tomma däcket och sätta dit ”nöddäcket” i stället.

Semester_Sthml_Tallinn (1)

Vi kom fram redan vid lunch på tisdagen så vi hann ut och gå en rejäl sväng redan första dagen. Bland annat tittade vi in i denna kyrka (Johannes kyrka) med sina vackra fönster, se nästa bild.

Semester_Sthml_Tallinn (2)

Semester_Sthml_Tallinn (3)

Sen letade vi upp Citykonditoriet (inte lätt att hitta!) eftersom vi hade läst att det skulle finnas LCHF-fika där. Och det fanns det. Rätt gott, men miljön var ändå den stora behållningen av det här stället!

Semester_Sthml_Tallinn (4)

Semester_Sthml_Tallinn (5)

Semester_Sthml_Tallinn (6)

Vidare ut efter Drottninggatan (där vi även åt senare på kvällen, på American Bar & Steakhouse, en oansenlig liten restaurang med sååå god mat!)

Semester_Sthml_Tallinn (7)

Längst ner på Drottninggatan tar så Gamla stan vid, ett måste för mig att promenera i när jag besöker den kungliga hufvudstaden. Vid slottet tog vi en paus för att vila fötterna och titta lite på hur ett par karlar höll på att renovera taket på Finska kyrkan. Brant! Och varmt som bara den var det också!

Semester_Sthml_Tallinn (8)

Semester_Sthml_Tallinn (9)

Sen knallade vi vidare (det blev nog över en mil varje dag!) och rundade både Skeppsholmen och Kastellholmen där ingen av oss hade varit förut. Men nu har vi!

Semester_Sthml_Tallinn (10)

Semester_Sthml_Tallinn (11)

Semester_Sthml_Tallinn (12)

Semester_Sthml_Tallinn (13)

Så länge den svenska flaggan är hissad på Kastellet är Sverige ett fritt land!

Semester_Sthml_Tallinn (14)

Och så vidare in till city igen, med vätskepaus i Kungsträdgården.

Semester_Sthml_Tallinn (15)

På onsdag skulle vi åka iväg med färjan klockan 17.45 så vi hade gott om tid för nya promenader, först ner till Stadshuset och så utefter Norr Mälarstrand nästan ända fram till Rålambshovsparken innan vi svängde av upp mot de centrala delarna av Kungsholmen där vi tog oss en islatte och vilade benen.

Semester_Sthml_Tallinn (16)

Semester_Sthml_Tallinn (17)

Lunch åt vi i Hötorgshallen och sen hämtade vi våra väskor från hotellet och påbörjade den långa vandringen mot Värtahamnen och färjan.

Semester_Sthml_Tallinn (19)

Liten paus vid Gärdet. Det var mellan 25-28 grader varmt under hela våran resa så det blev rätt tungt att vandra långa sträckor. Var sitt glas rosé och vatten blev det här, och så lite mobilsurf så klart.

Semester_Sthml_Tallinn (20)

Snart framme på båten!

Semester_Sthml_Tallinn (21)

Hytten som var vårt hem i två nätter.

Semester_Sthml_Tallinn (22)

Hejdå Stockholm, vi ses snart igen!

Semester_Sthml_Tallinn (23)

Och Hej Tallinn morgonen efter!

Semester_Sthml_Tallinn (24)

Målet med vår torsdag i Tallinn var att strosa runt i Gamla stan, det var verkligen vackert så jag rekommenderar er att se den om ni får chansen.

Semester_Sthml_Tallinn (25)

St. Alexander Nevskijkatedralen, ovan och nedan. Vi gick in och fick se en ortodox begravning med öppen kista, en präst som svängde ett rökelsekar och begravningsgäster klädda i jeans och enkla skjortor…

Semester_Sthml_Tallinn (27)

Mitt emot katedralen ligger den rosa regeringsbyggnaden.

Semester_Sthml_Tallinn (26)

Det var väldigt mycket pastellfärger i hela Gamla stan.

Semester_Sthml_Tallinn (28)

En annan kyrka, inte alls lika prålig.

Semester_Sthml_Tallinn (29)

En av flera utsiktspunkter.

Semester_Sthml_Tallinn (30)

Semester_Sthml_Tallinn (31)

Semester_Sthml_Tallinn (33)

Semester_Sthml_Tallinn (34)

En gata där konstnärer ställde ut sina verk till försäljning.

Semester_Sthml_Tallinn (35)

Semester_Sthml_Tallinn (36)

Det var stil på gatumusikanterna, de här spelade vacker klassisk musik.

Semester_Sthml_Tallinn (38)

Semester_Sthml_Tallinn (39)

Det stora Rådhustorget med en massa kaféer och restauranger nedan.

Semester_Sthml_Tallinn (40)

Vi gick in på en liten sidogata där vi käkade lunch. Hamburgare för Bengt och lax för mig. Riktigt riktigt gott! Fast vad det där skummet bestod av vet jag fortfarande inte…

Semester_Sthml_Tallinn (41)

”Tre systrar” heter de här husen.

Semester_Sthml_Tallinn (42)

På kvällen lämnade färjan Tallinn och på fredag morgon var vi tillbaka i Stockholm. Nu köpte vi faktiskt ett dygnskort på SL och tog tunnelbanan in till hotellet för att lämna våra väskor. Sen iväg till Globen där vi käkade på en LCHF-restaurang och sen vidare till Tekniska museet där vi tillbringade eftermiddagen.

Semester_Sthml_Tallinn (43)

Till middag blev det jättemackor från hotellets restaurang, Bengts med rostbiff och avocado, min med kyckling och stekt fläsk. Himmelskt goda var de och man blev gott och väl mätt på ”bara” pålägget.

Semester_Sthml_Tallinn (44)

På lördagen for vi först ut till Kista och gallerian. Jag handlade två par nya shorts (och kastade faktiskt bort mina älsklingsshorts, bara 12 år gamla men nästan söndernötta…) Den här dagen hade vi bestämt oss för att göra ett undantag i LCHF-andet så vi åt en massa sånt som vi annars inte äter. Fika, godis och glass var väl så där men pizzan var verkligen supergod!

På eftermiddagen träffade vi en gammal klasskompis till mig från gymnasietiden i Stockholm. Om jag räknade rätt så var det 27 år sen vi sågs sist så det var verkligen trevligt! På kvällen gick vi till en restaurang alldeles i närheten av vårt hotell och där stötte vi på två kollegor till Bengt som satt och åt på samma restaurang. Världen är liten ibland!

Ja det var några bilder och rader om vår mysiga tripp till Tallinn. 🙂

Semester_Sthml_Tallinn (45)

Semester_Sthml_Tallinn (46)

Semester_Sthml_Tallinn (47)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.