Biltur i Norge

Efter bara några få dagar hemma for vi iväg på nästa bilsemester, men denna gång blev det en lite kortare tur med bara mig och Nadja. Tjejsemester alltså!

Lördagen den 27 juli firade vi först Rebeckas födelsedag men sen packade vi ihop det sista i bilen och gav oss iväg. Mot Norge! Fast den första eftermiddagen och kvällen hann vi inte ända dit. I Kiruna pausade vi för att tanka både oss och bilen, vi käkade kebab- respektive suovasrulle medan bilen fick påfyllning av diesel. Och så handlade vi med oss lite kvällis- och frukostmat för det är ju lite glest med såna ställen när man lämnar Kiruna bakom sig. Och batterier till blodsockermätaren kom vi också ihåg, duktigt av oss!

När vi närmade oss fjällvärden blev det många stopp bara för att njuta av naturen. I Abisko tog vi en promenad efter Kungsleden och fotade så klart även Lapporten.

IMG_2146 IMG_2147 IMG_2149

IMG_2301 IMG_2302 IMG_2305

Vattenfall som kallas för Silverfallet, vackert!

IMG_2159 IMG_2163 IMG_2158

I Tornehamn rastade vi och gick en promenad och kastade ”macka” i en liten sjö.

IMG_2153 IMG_2171 IMG_2174

Natten tillbringade vi på en rastplats i närheten av Vassijaure. Vackert, men ack så myggigt! På bilden nedanför har vi precis varit på ”damtoaletten” på andra sidan berget. 😉 Vi sov riktigt gott i bilen trots att det blev ganska fuktigt och varmt framåt morgonkvisten, det var ju inte att tänka på att ha något fönster på glänt pga myggeländena. Och reser man med en diabetiker så blir man inte ett dugg förvånad om man upptäcker en teststicka som klibbat fast på benet när man sovit…

IMG_2175 IMG_2182 IMG_2183

På morgonen drog vi vidare de få kilometrarna över till Norge där vi stannade och fotade lite vid gränsen…

IMG_2186 IMG_2191 IMG_2310

… och sen körde vidare för att äta frukost på en rastplats med magnifik vy. Nästa stopp var när vi kom ner till havet för första gången…

IMG_2318 IMG_2313 IMG_2192

… Sen var det inte långt till Narvik där vi tog en längre promenad på stan och jag träffade på min dubbelgångare! Visst är vi lika!? Men det var dött, dött, dött på stan! Och till på köpet var det söndag, och då är nästan ALLT stängt i Norge. Inte ens mataffärerna håller öppet, med undantag för några jättesmå jourbutiker i större städer. Det var dags för lunch men efter att ha snurrat runt med både bil och till fots fick vi nöja oss med snabbmat på en bensinmack. Såååå mysigt. Inte. Jaja, jag fick mig lite kycklingnuggets och Nadja en hamburgare så vi klarade oss ändå.

IMG_2195 IMG_2197

Sen lämnade vi Narvik bakom oss och körde söderut efter E18. En trevligt krokig och smal väg och med både en färjeöverfart och många många tunnlar. Och dessa fantastiska vyer som nästan tar andan ur en!

Nadja har börjat köpa nyckelringar som minne från alla länder som hon varit till och vi lyckades faktiskt hitta en även fast det var söndag. Det fanns en liten souvenirshop efter vägen och där fanns det några olika sorter. Dyra visserligen, men ändå. En mindre sensation att vi tag i en!

Efter många mil på E18 svängde vi av mot Bodö och väl framme där var det dags för middag. Tur att det fanns några öppna restauranger i alla fall. Vi käkade på ett Steakhouse och det var väldans gott faktiskt.

IMG_2198 IMG_2200 IMG_2201

Efter Bodö körde vi efter kringelikrokiga vägar och såg bland annat Saltströmmen med sitt läskiga vatten.

IMG_2203 IMG_2206 IMG_2212

Natt två tillbringade vi på en rastplats utanför Rognan och där sov vi jättegott!

IMG_2218 IMG_2340

Ganska snart efter att vi hade lämnat rastplatsen såg vi en skylt om att det skulle finnas hällristningar så där svängde vi in och vandrade runt ett tag. Ristningarna var väl inte så där himla häftiga men hela miljön med klippor, sten och vatten var riktigt härlig. Och Nadja bara måste ju i och känna på vattnet…

IMG_2320 IMG_2325 IMG_2331

IMG_2333 IMG_2337

Sen körde vi ännu en bit söderut och sen över till Sverige via det otroligt vackra Junkerdal. Tyvärr hade vi sämre väder under måndagen, det regnade över halva sträckan så vi höll oss mest inne i bilen, med undantag för i Arjeplog där vi stannade och käkade lunchbuffe innan vi fortsatte hemåt.

Tack för sällskapet Nadja, vad kul vi hade det! Men jag undrar fortfarande hur länge det egentligen skulle ta att klättra uppför de där fjällen… 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.