Kiruna i januari

26 och 27 januari tillbringade vi i Kiruna med jobbet. Till den institution som vi hör, SRT (System- och rymdteknik), hör även avdelningar av LTU som finns i Skellefteå och i Kiruna. Och nu var det dags att åka upp till Kiruna för att hälsa på. Lite extra trevligt tyckte jag som ju bodde i Kiruna under min gymnasietid och som inte varit där speciellt mycket sen dess. Och visst, det känns ju inte så himla länge sen men börjar man räkna bakåt så upptäcker man tämligen snabbt att det var drygt 30 år sen…

Nå i alla fall, den första dagen höll vi till på Rymdcampus där vi hade workshops och en föreläsning. På kvällen inkvartering på Ferrum och så skulle vi äta middag klockan 19 och sen skulle jag hälsa på hos kompisen Marianne från just gymnasieklassen. Men inte. När klockan var 19 kom det fram att maten hade flyttas fram till kl 20, så jag skulle inte hinna både äta och gå på besök. Lätt val, äta kan man göra överallt, men träffa Marianne har jag inte tillfälle till så där jätteofta. Så det blev en rask promenad till henne, och tänk vilken tur, där blev jag bjuden på en laxpytt som var jättegod.

Det var rätt sent innan jag knallade tillbaka in till stan men jag tog ändå en extra runda för att se om stan var sig lik. Nåja, nog hade det hänt ett och annat. Men jag hittade fortfarande!

Parken vid Ferrum var vackert upplyst.

Morgonen efter var det frukost 7.30 och sen olika rundturer. Vi kunde välja bland LKAB, Esrange och Ishotellet i Jukkasjärvi. Jag valde LKAB och dit var det avfärd först klockan 10, så jag hann med ännu en timmes promenad i de gamla hemtrakterna. Bilder här:

Kyrkan så klart, den är ju så vacker!

Brandstationen i kyligt morgonljus.

Mitt gamla gymnasium, Hjalmar Lundbohmsskolan.

Andra sidan, med en skymt av dagiset där jag gjorde en av mina praktikperioder.

Det maffiga klocktornet på Stadshuset så klart.

Och busstationen som jag gick förbi varje dag på väg till och från skolan.

Den lååånga tråååkiga rakan utefter järnvägen och Luossavaarasjön har jag gått många gånger på väg mot Lokstallsområdet där jag bodde. Nu hade jag inte tid att gå ända fram utan svängde upp halvvägs ungefär. -14 grader, snö och blåst var det i dag. Och jag tror det var här jag lärde mig att klä på mig ordentligt, då i slutet av sjuttiotalet.

Himla tur att jag hittade utan att behöva titta efter gatunamn på skyltarna…

Sen bar det i väg i buss till Kiirunavaara.

Nere i gruvan. Häftigt!

Visningsgruvan var på 540 meters djup (från den ursprungliga toppen vill säga).

Gruvmuseumet hann vi också kika lite i.

Tebax igen, tänk att vi nyss var där inne i berget!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.