Påsk: Säivis & Rantis 2009

På torsdag eftermiddag for vi iväg på en liten påskresa, jag och Bengt och tjejerna. Först var vi hos Gunhild i Säivis där vi hade oturen att ha rent ut sagt skitväder. Det snöade och blåste på torsdag kväll och precis hela fredagen. En liten promenad tog vi men annars satt vi inomhus, pratade och fikade, såg på tv och tjejerna spelade en massa kort medan jag stickade.

I Säivis, Bengt på gården.

En kändis i solglasögon?

Svampen ur Super Mario?

På prommis runt byn.

På lördag förmiddag for vi vidare till Rantajärvi och då hade vädret blivit lite bättre. Grått och trist var det fortfarande, men rätt behagligt ändå, en plusgrad och vindstilla. Jag och Bengt for på en skotertur på eftermiddagen, åkte över Saksalainen och bakom Hoenvaara till Yli-Kuittasjärvi och därifrån vidare till Kuittasjärvi och Svanstein för att sen följa leden som går intill vägen hemåt igen. Under tiden hade mommo och tjejerna gått ut på byn, så när de inte var hemma när vi kom till gården for vi en sväng till, nu över Mettäjärvi och till Naarajärvi och därifrån en genväg tillbaka.

Tjejerna har varit ute och kört på sjön.

Nadja leker i snöhögarna.

Sen ville förståss tjejerna också ta sig en tur så de for ner till sjön där båda två körde en liten sväng. Men det blev inte någon längre tur, dels för att jag ville testa hur Rebeckas mage mådde av att köra, men också för att vi skulle iväg till Campen. Det var ju mycket lämpligt pizzakväll på påskaftonen! För första gången prickade vi in rätt dag, och det var inte bara vi som hade gjort det! Jäklar så mycket folk, var kom alla de ifrån? Det var minst dubbelt så många som kom för att äta pizza som det bor i byn. Vi kände oss tvungna att lämna vårat bord för att andra skulle få plats. Det hade jag aldrig trott!

Pizza är inte det enklaste när man inte äter vete, så tjejerna hade med sig egen mat till pizzakvällen.

Kalla påskmackor åt Nadja och varma mackor åt Rebecka.

Mästerfotografen…

På söndagen var det återigen grått väder men nu packade vi ihop mat till lunch och for iväg till Naarajärvi igen. Bengt och Nadja körde den ena skotern med mommo på kälken efter och jag satt bakpå mommos skoter som Rebecka körde. Den här gången tog vi vägen över Mettäjärvi både dit och hem, den andra leden var så mycket sämre. I Naarajärvi eldade vi i grillkåtan och grillade sen diverse korvar. Mums så gott det är att äta utomhus! Och medan vi andra satt kvar och slöade tog tjejerna båda en tur till på skotrarna på sjön. Det vore ju hemskt om det blev en massa bensin kvar i tanken, det kan ju börja mögla! 😉

I grillstugan.

Här ska vi fira Ulla i sommar! Men då utan snö hoppas jag!!!

Becka med kameran.

Kan jag få se på körkortet?

Handstående.

Mommo ser sig omkring.

Rebecka tar igen sig lite.

Men då kommer Nadja och attackerar!

Bengt filmar.

Precis när vi hade börjat åka hemåt igen kom äntligen solen fram en liten stund, så himla härligt! Vi svängde förbi hos Harry och Gunhild i stugan i Järviövaara och tog en kopp kaffe. Sen till byn igen och ett snabbt byte av kläder innan vi for iväg till Järviövaara igen, men den här gången för att gratta Ola som fyllde år. Pust, det är ett hårt tempo! Hos Ola och Riggan fick vi förståss en massa gofika, vad annars! Bullar, chokladkaka och inte minst en smarrig smörgåstårta, Riggans skapelser alltihop så klart. Det bestämdes också att vi nästa dag skulle komma tillbaka och bli bjudna på mat, lammkött och potatis.

Måndag morgon hade vi ett riktigt superväder, strålande sol och 8-9 grader varmt. Så redan vid niotiden på morgonen gav vi oss iväg på skotrarna igen, men den här gången fick vi ingen mommo med oss. Och det var en himla tur för det blev lite äventyrligt, redan efter femtio meters körande välte Rebecka och jag med mommos skoter så jag trillade av innan den rätade på sig igen och Rebecka kunde köra vidare… 🙂 Och så fortsatte åkturen, jag vet inte hur många gånger vi vickade av och/eller körde fast, det var liksom inte rätt förhållande för den typen av skoter. Och speciellt inte med två personer på!

Hur som helst tog vi oss till Aapua och sen därifrån till Syväjärvi där vi stannade skotrarna och käkade lite frukt innan vi for vidare. Sjön såg jättefin ut med massor av spår men det visade sig lurigt. Mitt på sjön blev det plötsligt massor av vatten! Bengt som körde först vände om och ropade åt Rebecka att hon skulle gasa allt hon kunde för att inte fastna, och det lovar jag att hon gjorde! Och vi klarade oss från att fastna i sörjan, men det var en pärs! Svettigare Rebecka har jag nog aldrig sett, och båda två var vi blöta upp till knäna av allt vatten som sprutade upp när vi forsade fram…

Fruktpaus i det härliga vädret! Rebecka på mommos Lynx.

Lynx nummer två. Nadja och Bengt på våran egen skoter.

Visst ser det vackert ut? Men skenet bedrar, därborta är det en massa vatten under snön!

Här har vi lämnat sjön och vattnet bakom oss, tack och lov!

Vi trodde att det skulle finnas leder vidare därifrån mot Mettäjärvi och det kanske det fanns, men de fanns inte med bland alla andra hundratals markerade leder på GPS:en, så vi vågade inte chansa utan tog oss tillbaka till den led som vi kommit efter. Och det var inte det lättaste, jäklar så Rebecka fick slita!!! Till slut bytte jag plats så att både jag och Nadja satt bakom Bengt medan Rebecka fick sitta ensam på gammelskotern. Och då gick det bättre! På hemvägen blev det återigen en liten avstickare, nu för att titta in hos Svenni. Han stod precis och pratade med Eva på mobilen så jag fick också byta några ord med henne. För det är klart att vi alla har varit oroliga under helgen medan vi har väntat på besked från operationen. Tack och lov så gick det bra och hon lät oväntat pigg redan när jag pratade med henne.

Men det blev bara ett snabbt besök, för vi skulle ju iväg och bli bjudna på lamm hos Ola och Riggan. Trodde vi alltså! Men så blev det inte alls… Det visade sig att Riggan hade fått ett allergianfall och inte alls mådde så bra. Kanske var det lukterna från matlagningen eller blommorna som hade startat anfallet. Maten hade Ola därför kört iväg till mommos så det blev rätt mat men på fel adress så att säga! Tack Riggan, det var jättegott, men synd att inte ni själva kunde vara med!

Sen var det dags att tänka på refrängen och packa ihop grejer och släp och åka hemåt, en resa som kändes lite bakvänd eftersom vi för omväxlings skull for över Aapua-Korpilombolo-Jokkfall. Mellan Överkalix och Morjärv där det är nersatt hastighet på en sträcka sa Bengt att det var ett typiskt ställe för polisen att ha kontroll på, och tjugo sekunder senare blev vi stoppade… De kollade körkortet och Bengt fick blåsa, men sen kollade de både att släpet och skotern var registrerade och våra egna och att skotern satt ordentligt fastsurrad på släpet. Men eftersom allt var i sin ordning var det bara att rulla vidare när allt var kollat.

Så, det blev en lång berättelse det här, men det har ju hunnit hända en del också! En härlig påskhelg har vi haft i alla fall, och jag hoppas alla ni därute också har det! //Lena

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.