Skoterböter i Malmö!

Jisses vilken cirkus det har varit här under den senaste månaden!

I början av maj fick morsan hem ett brev från Transportstyrelsen, ett brev som innehöll en (andra) påminnelse på en faktura på 600 kronor som hon borde ha betalt. Det visade sig handla om att hon hade felparkerat. Sin snöskoter. I Malmö! I slutet av mars. Och någon första faktura eller första påminnelse hade hon inte fått.

I fakturan såg man att det fordon som egentligen hade stått felparkerad där på Friisgatan i Malmö var en Citroên. Nå, lite konstigt hade det allt varit om det verkligen stått en gammal Lynx där, speciellt eftersom Malmö tydligen bara haft en enda dag med snö i vinter, och eftersom skotern, som är avställd sen flera år tillbaka, egentligen hela tiden har stått i ett garage i Rantajärvi. Dessutom totalt insnöad efter ett takras tidigare i vinter.

Äldsta syrran kontaktade Transportstyrelsen som på fullaste allvar (och på ett mycket otrevligt sätt!) meddelade att boten MÅSTE betalas. Efter det ska man polisanmäla en bot som man hävdar är fel och om polisen håller med och avskriver fallet kan man överklaga boten och få tillbaka pengarna från Transportstyrelsen. -Aldrig i livet, menade morsan. Jag vägrar betala!

Transportstyrelsen menade att felet berodde på att en parkeringsvakt skrivit fel på registreringsnumret, och att det är totalt omöjligt för dem att ”riva” eller makulera en bot som har skrivits ut. Det går bara inte.

Nåväl, det dröjde bara en vecka till, sen kom nästa bot! Den här gången hade hon stått på Norra Skolgatan, också det i Malmö, med sin skoter. Den här gången i april månad. Fast återigen var det en Citroên som blivit lappad.

När bot nummer två kommer, som har skrivits på samma bilmärke, inser ju de flesta att det inte beror på att en parkeringsvakt gjort fel och att ännu en bot har ”råkat” hamna hos morsan… Hur stora är oddsen för det liksom? Men nej, ny kontakt med Transportstyrelsen och de hävdar fortfarande samma sak. Att någon gjort falska plåtar säger de är mer eller mindre omöjligt! Hmm, jag köper inte det där. Varför skulle man inte kunna förfalska plåtar när man kan förfalska sedlar, körkort, pass, you name it!

Efter ytterligare ett samtal menar de plötsligt att de felaktiga böterna har kommit av att de har haft problem med sina datasystem. Och ännu lite senare att det inte alls är så utan måste bero på att en utländsk bil, med samma registreringsnummer, har stått felparkerad. Men att parkeringsvakten inte har uppmärksammat att det inte är svenska plåtar.

Efter den andra boten kommer kontaktar jag Polisen Bedrägeri på Facebook och får råd om vad vi kan göra. Mellansyrran går in på polisstationen i Härnösand och gör en formell anmälan. Polisen förstår ju att det är totalt orimligt att skotern har stått felparkerad i Malmö och börjar nysta i fallet. Hen ser direkt att det även finns en TREDJE bot, som vi inte fått någon information om. Den här gången från december, och så klart från Malmö igen. Suck liksom…

Nåväl, den här polisanmälan ledde till ny kommunikation med Transportstyrelsen och nu händer det plötsligt någonting. De bestämmer sig för att det visst går att riva alla bötesförelägganden och skickar så småningom ett brev där de ber morsan om ursäkt och ett presentkort på en blomaffär. Det finns tydligen nån med sunt förnuft även på den myndigheten. Motsatsen har vi tyvärr alltför stor erfarenhet av!

Här har jag samlat ihop några länkar till läsning och intervjuer med morsan:

NSD

P4 Norrbotten

Norrbottenskuriren

P4 Malmöhus

Metro 16 maj: Elsa, 83, från Övertorneå får p-böter – ”för att skotern står i Malmö”

En massa andra nyhetsmedier hängde på och publicerade samma nyhet, även de stora ”drakarna”. Här är några exempel:

Till sist, den 30 december, gjorde NSD ett sista inslag:

DSC_1532

DSC_1533

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.