Stockholm tredje advent

En härlig Stockholmshelg ligger bakom oss, ganska kort och väldigt regnblöt men otroligt trevlig ändå.

Den här gången blev det en snabbsväng, ner på lördag förmiddag och hem igen på söndag kväll. På lördag lämpade vi av väskorna på hotellet vid Centralen och gick genast iväg ut på stan. Vi hade tänkt handla en enda julklapp men efter att ha besökt två leksaksaffärer utan att få napp gav vi upp. Man vill väl inte ödsla bort tid på att shoppa! Vilken himla tur att vi tycker lika lite om att gå i affärer båda två! 🙂

I stället promenerade vi från Gallerian, där vi fikade, vidare förbi NK:s roliga skyltfönster och till marknaden vid Kungsträdgården där jag köpte en Tornedalsring, ni vet en sån med en graverad blomma på, samma som på Tornedalsskedarna. Jättefin, jag har tittat på såna då och då i ett par års tid så det var väl dags att göra slag i saken nu.

tornedalsring

Vidare därifrån sen (med paraplyer hela tiden!) genom Gamla stan där vi vandrade runt marknaden på Stortorget. Inköp här blev en påse med brända mandlar, oj så gott det är.

Sen gick vi över Slussen och till Söder, Bengts gamla hemtrakter där vi först vandrade omkring lite och sen käkade middag på en krog som heter Akkurat. Det blev lite för mycket kan vi väl konstatera, till förrätt laxtallrik åt Bengt och fyllda potatisskal åt mig och sen till varmrätt åt vi båda hjortfilé. Riktigt gott var det, men ingen av oss orkade äta upp våra portioner.

forratt_Akkurat hjortfile

Mätta och belåtna var det så dags att röra sig mot teatern Rival, också det på Söder, där vi hade bokat biljetter till föreställningen Rain man med Robert Gustavsson och Jonas Karlsson i huvudrollerna. Den var riktigt bra så det blev en riktig kanonkväll. Dessutom hade regnet faktiskt avtagit när teatern var slut så det blev en skön promenad tillbaka till Slussen där vi klev på tunnelbanan tillbaka till hotellet.

Söndagen började som den ska på hotell, först en låååång dusch och sen en lika låååång frukost. Men sen drog vi iväg igen, promenad till Sergels torg och spårvagn till Skansen. Och naturligtvis hade regnet börjat på nytt igen, nej vädret var verlogem inte på våran sida.

2013-12-15 11.36.32 2013-12-15 11.36.35

Men det var trivsamt ändå, vi gick runt på marknaden och kollade även in i en massa hantverkshus. Som vanligt var glasbruket det mest intressanta. Och så var det ju varmt och gott därinne så man hann bli både torr och varm! 🙂

2013-12-15 12.46.45 2013-12-15 12.17.02

2013-12-15 13.00.24 2013-12-15 12.59.52 HDR

En fika hann vi också med och så handla lite i Skansenbutiken, en pappersbonad och en rad med papperstomtar i gammalt stuk, innan vi vände om och promenerade hela vägen tillbaka genom centrala stan och till hotellet för att hämta väskorna. Sen var det inte så mycket mer än att påbörja vägen hemåt igen.

2013-12-15 16.14.24

På Arlanda käkade vi middag, jag sushi och Bengt en Yakiniku och jag måste säga att den sushin var nog den godaste som jag någonsin ätit. Och tänk, jag lyckades äta hela måltiden med pinnar och utan att ens svära alltför mycket… 😉

Skansen_tomtebonad

Bonaden på plats hemma i hallen.